Ekran kartı nasıl resetlenir ?

Ekran kartı resetleme, günümüzde bilgisayar adına araştırılan en önemli konulardan biridir. Ekran kartları, bilgisayarlardaki ekran performansını belirleyen en önemli bileşenler biri olarak bilinmektedir. Fakat zamanla ekran kartları ve bilgisayarlar arasında yazılım uyuşmazlığı kaynaklı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu noktada uzmanlar, ekran kartı resetleme işleminin gerekli olduğunu ifade ediyorlar.

Grafiksel sorunlar, sürücü problemleri ve performans yavaşlamaları gibi durumlar için ekran kartı resetleme durumu faydalı bir çözüm olacaktır. GPU sıfırlama işlemi, genel olarak yazılımsal sorunları çözdüğü gibi ekran kartı ayarlarını varsayılan değerlere getirmeye de yardımcı olmaktadır. Biz de sizler için ekran kartı resetleme konusuna dair merak edilen tüm detayları bir araya getirdik.

Klavye Kısayolu ile Ekran Kartı Resetleme

Windows işletim sistemli bilgisayarlarda ekran kartlarını sıfırlamanın en kolay yolu, belirli kısa yolları kullanmaktır. Ekran kartlarını sıfırlayabilmek için Win + Ctrl + Shift + B kombinasyonunu tercih etmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede bilgisayarınız, ekran kartını yenilemek için hazır hale gelecek.

Bu işlemin ardından ekran iki defa yanıp sönerken ardından ekran kartınızdaki her şey normale dönecektir. Bu şekilde bir sıfırlama işlemi, bilgisayarınıza da asla zarar vermemektedir. Üstelik halihazırda çalışan programlarınızın hiçbiri de etkilenmeyecek. Bu işlemi yönetici hesabınızda da gerçekleştirebilirsiniz fakat oyun oynarken bu kombinasyonu kullanamayacağınızı da unutmayın.

Aygıt Yöneticisi ile Ekran Kartı Sıfırlama

Ekran kartı resetleme işlemlerinin ana anahtarlarından biri de aygıt yöneticisi bölümüdür. Ekran sorunları her koşulda devam eden kullanıcılar, aygıt yöneticisi üzerinden sıfırlama işlemi yapmayı deneyebilirler. Bu bölüm, tüm Windows bilgisayarlarda mevcuttur ve burada ekran kartı sürücüsünü de bulabilirsiniz. Aygıt yöneticisi üzerinden sıfırlama yapmak için şu adımları mutlaka takip etmeniz gerekiyor;

  1. ‘’Aygıt Yöneticisi’’ bölümünü açıyoruz.
  2. Burada ‘’Görüntü Bağdaştırıcısı’’ kategorisini bularak tıklıyoruz.
  3. Bu bölümden Ekran Kartına sağ tıklıyoruz ve ‘’Özellikler’’ sekmesine tıklıyoruz.
  4. Özelliklerden sonra ‘’Sürücü’’ sekmesini açıyoruz ve ‘’Aygıtı Devre Dışı Bırak’’ butonuna tıklıyoruz.
  5. Sürücü devre dışı kalana kadar bekliyoruz.
  6. İşlem tamamlandıktan sonra ekran kartı sürücüsüne tekrar sağ tıklıyoruz ve Özellikler bölümünü bir daha açıyoruz.
  7. Sürücü sekmesinde yer alan ‘’Aygıt Etkinleştir’’ kısmına tıklıyoruz.
  8. Aygıt etkinleşene kadar bekliyoruz. İşlem tamamlanınca sıfırlama işlemi de başarılı olacaktır.
İlginizi Çekebilir;  Ekran kartı nedir ? Ne işe yarar ?

Nvidia Ekran Kartı Sıfırlama İşlemleri

Nvidia, günümüzde en çok ekran kartı satışı yapan teknoloji markalarından biridir. Haliyle birçok bilgisayarda Nvidia markalı ekran kartları olduğundan bir sorun olduğunda markanın ana panelinden sıfırlama işlemlerini nasıl yapıldığı da merak edilmektedir. İşte, Nvidia ekran kartı sıfırlama için mutlaka dikkat etmeniz gereken adımlar;

  1. Bilgisayarınızda Nvidia kontrol panelini açın.
  2. Kontrol paneli üzerinden ‘’3D Ayarların Yönetilmesi’’ sekmesine tıklayınız.
  3. Sağ pencerede yer alan ‘Genel Ayarlar’’ bölümüne geçiş yapın.
  4. Sağ alt kısımda yer alan ‘’Geri Yükle’’ butonuna tıklayın.
  5. Bu işlemlerden sonra Nvidia ekran resetleme işlemleri başarıyla tamamlanmış olacaktır. Bilgisayarınızı kapatıp tekrar açabilirsiniz.

AMD Ekran Kartı Resetleme Adımları Nelerdir?

AMD, Nvidia’dan sonra dünyanın en iyi ekran kartı üretici markalarından biri olarak kabul edilir. Günümüzde milyonlarca bilgisayarda AMD kaynaklı ekran kartları bulunuyor. Bu kartlar, zaman zaman çevresel veya yazılımsal kaynaklar nedeniyle arıza verebilmektedirler. Bu durumda AMD ekran kartı resetleme işlemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. AMD ekran kartları için sıfırlama adımları ise şu şekilde sıralanır;

  1. Masaüstünde sağ tıklayarak AMD kontrol paneline ulaşın.
  2. Daha sonra kontrol paneli üzerinden ‘’AMD Radeon Settings’’ bölümüne tıklayın.
  3. Bu noktada sağ üst köşede bir dişli simgesi göreceksiniz. Bu simgeye tıklayın.
  4. Sistem sekmesi üzerinden de ‘’Sıfırlama Gerçekleştir’’ butonuna tıklayın.
  5. AMD ekran sıfırlama işlemlerinin tamamlanmasını bekleyin ve daha sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.

PowerShell ile Ekran Kartı Yenileme İşlemleri

Windows 10 ve Windows 11 sürümlerinde ekran kartı resetleme işlemlerinden biri de PowerShell olarak bilinmektedir. Bu panel, herhangi bir işleme ihtiyaç duymadan kolayca ekran kartınızı yenilemenize yardımcı olacaktır. İşte, PowerShell ile ekran kartı yenilemek için takip etmeniz gereken adımlar;

  1. Bilgisayarımızda başlat butonu üzerinden ‘’ PowerShell’’ araması yapıyoruz.
  2. Daha sonra PowerShell için yönetici olarak çalıştır butonuna tıklıyoruz.
  3. Karşımıza çıkan panelde “pnputil /enum-devices /class Display” yazıyoruz.
  4. Bu komuttan sonra karşımıza ‘’Görüntü Bağdaştırıcı Bilgileri’’ çıkacaktır.
  5. Bu noktada ‘’Instance ID’’ bilgilerini kopyalamamız gerekiyor.
  6. Son olarak “pnputil /restart-device (Instance ID)” komutunu yazıyoruz ve resetleme işlemini bitiriyoruz.
İlginizi Çekebilir;  Ekran kartı nedir ? Ne işe yarar ?

Ekran Kartı Resetleme İşlemleri Ne İşe Yarar ve Neden Yapılırlar?

Ekran kartı sıfırlama işlemleri, çoğu zaman yazılımsal olarak meydana gelen performans kararsızlığı ve uyum sorunlarını çözmekte yardımcı olmaktadır. Uzmanlar, son yıllarda ekran kartı resetleme nedenleri arasında sık olarak eski – bozuk sürücüleri, overclock sorunlarını, güç problemlerini ve yanlış sistem yükseltmelerini göstermektedirler. Bu tarz durumlarda ekran kartını kurtarmanın tek yolu, ayarların yenilenmesi ve ekran kartının fabrika ayarlarına dönmesidir.

Ekran kartı sorunları arasında bazı nedenler, sıfırlama işlemi için daha yaygın olarak görülmektedir. Siz de bilgisayarınızda aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız mutlaka sıfırlama işlemlerini düşünebilirsiniz;

  • Ekranda bir anda titreme yaşanması ve fazla çizgilerin oluşması
  • Aniden ortaya çıkan mavi ekran hataları
  • Nedensiz kasma, anlık FPS düşüşleri ve saniyelik takılma gibi problemler
  • Oyunlarda bilgisayarın kendisini kapatması
  • Ekran kartı fanlarından garip seslerin geliyor olması
  • Bilgisayarın nedensiz ve sık sık donuyor olması
  • GPU’dan gelen anormal sıcaklıklar ve kötü performans.

Ekran Kartı Sıfırlama İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ekran kartı resetleme işlemleri, her ne kadar kolay olsa da uygulamaya başlamadan önce ve uygulama sırasında mutlaka dikkat edilmesi gereken konular yer alır. Bu konuların başında ise sıfırlama işleminden önce mutlaka bilgisayarda yedek alınması gelmektedir. Ayrıca uzmanlar, sıfırlama sırasında bilgisayarların asla kapatılmaması gerektiğini de ifade ediyorlar. Bu sayede veri kaybının önüne geçilmekte ve işlemin başarılı olarak tamamlanması sağlanmaktadır.

Ekran kartı resetleme işlemleri, çoğu zaman performans kaybını önlerken sorunları gideriyor olsa da bireysel sıfırlama işlemleri her zaman daha büyük sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenle sıfırlama yapabilmek için uzman bir teknisyene danışmanız da önerilmektedir. Bu sayede bilgisayarınızda ortaya çıkabilecek potansiyel risklerden kaçınırken cihazınızı da güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;  Ekran kartı nedir ? Ne işe yarar ?

Ekran kartı resetleme, bilgisayarlarda grafik performansını yeniden geliştirebilmenin ve sorunları ortadan kaldırmanın en verimli yoludur. Fakat doğru işlemleri yapmak ve gerektiğinde bir uzmandan yardım almak da bilgisayarlarınız için hayati önem taşıyacaktır.

Yorum yapın